top of page
  • Skribentens bilddanahnberg

HELGON: Franciskus av Assisi


Helige Franciskus av Assisi (1181/2 – 1226, festdag 4 oktober).


Franciskus är skyddshelgon för ekologin och mot eldsvådor (p.g.a. att man försökte behandla hans ögonsjukdom med glödande järnstänger i Pisa, som skulle ”chocka” nerverna). Franciskus föddes i Assisi vintern 1181/2 som son till tyghandlaren Pietro Bernardone och fransyskan Donna Pica. Genom familjens goda ekonomi kunde Franciskus (eller Johannes, som var hans dopnamn) leva ett bekymmerslöst liv. I samband med krigens förödelser – Assisi låg i strid med Perugia – då han också blev tillfångatagen under en period, blev han mer öppen för de stora livsfrågorna. Franciskus drog sig mer och mer tillbaka för sig själv.


Han älskade tystnaden i kyrkorna och det var inför Krucifixet i San Damianokapellet som Franciskus hörde inom sig kallelsen från Kristus att bygga upp Kyrkan, som nu höll på att förstöras. Detta blev början till grundandet av den Katolska Kyrkans största Orden.



Den Helige Franciskus fick dö, enligt sin vilja, vid sitt älsklingskapell Santa Maria degli Angeli (Porziunculakapellet) nedanför sin födelsestad Assisi på kvällen den 3 oktober 1226. Han blev bara 44 år gammal, men efterlämnade efter sig en enorm familj, som försöker leva upp till den uppmaning han gav sina bröder på sin dödsbädd: ”Vi har hittills gjort lite eller ingenting, så låt oss nu börja! Efterlikna inte mig, utan gör det som Herren inspirerar er till.”



En hjältehistoria Den Helige Franciskus var en sann hjälte! En berättelse om honom handlar om när en varg gjorde livet svårt för invånarna i byn Gubbio i Italien. Efter många försök att få bort denna argsinta varg vände sig folket till slut till den Helige Franciskus som en sista utväg...


Det kända korset i San Damiano

535 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page